Borsó-fehérje alapú termékfejlesztés-egészségipari zöldinnováció
A Miniszterelnökség, mint Támogató (továbbiakban Támogató) A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretén belül (a továbbiakban GINOP_PLUSZ) keretén belül „Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése” tárgyú felhívást tett közzé, melyre a Jászapáti 2000. Mezőgazdasági Zártkörű Részvénytársaság (a továbbiakban: Kedvezményezett) 2022.01.20. napon GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00199 azonosító számon regisztrált támogatási kérelmet nyújtott be, amelyet a Támogató 2022. március 9. napon kelt támogatási döntés szerint támogatásban részesített. A Kedvezményezett – a Támogató döntése alapján – 688 167 157 Ft, azaz hatszáznyolcvannyolcmillió-százhatvanhétezer-százötvenhét Ft összegű, vissza nem térítendő támogatásra jogosult.
Jelen projekt célja olyan nagy hozzáadott értékű termékek létrehozása, amely egy Magyarországon is nagy léptékben termesztett növényt, a borsót használja kiindulási nyersanyagként. A projekt központi nyersanyaga, a borsó fehérje kitűnően illeszkedik a vegán, GMO mentes világtrendekbe, illetve a húsfogyasztás csökkentését célzó étrendbe. A hazai körülmények között termesztett borsófajták alkalmasak a fehérje, vagy fehérje-hidrolizátum előállítására és az azokat tartalmazó termékek fejlesztésére, ezáltal a projekt eredményeként konkrét javaslatok születnek borsó fehérje alapú termékek, vagy tejtermékeken alapuló, borsófehérjével dúsított termékek gyártástechnológiájának kifejlesztésére.
A projekt konzorciumban valósul meg a HÉKA Kft.-val és a Debreceni Egyetemmel. A megvalósulási helyszínek: Jászapáti, Derecske és Debrecen. Mindhárom megvalósítási helyszín a hátrányos helyzetű Észak-Alföldi régióban található. A projektben 24 fő kutató és 49 fő technikus vesz részt. A fejlesztésnek köszönhetően a három tagú konzorcium összesen 73 darab munkahelyet tud megőrizni.
A Projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2025.01.31.
Projekt azonosító: GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00199
Projekt címe: „Borsó-fehérje alapú termékfejlesztés-egészségipari zöldinnováció”
Támogatás összege: 688.167.157,- Ft
Projekt összköltsége: 1.006.488.933,- Ft
Projekt megvalósításának kezdete: 2022.02.01
Projekt fizikai befejezése: 2025.04.01